lördag 12 mars 2011

Trädgårdsplanering del 4...

Hello igen...
väggar i trädgården! Varför skall man ha väggar? Jo det kan finnas flera behov, det kan vara avskärmning av insyn från grannar eller gata, vindskydd eller bara behovet av att vara i ett "rum". Ofta planteras det en häck runt hela tomten, som "ytterväggar". Sedan kommer "innerväggarna" de som bildar rummen och kan bestå av plank, flätat grenmaterial, växter, häck, krukor, betong eller sten. Samma regler som tidigare, välj dominans i material och färg men lek gärna med kontraster.


Skall vi skärma av med ett plank mot vind (som vi har gott om här på Västkusten) är det viktigt att planket inte är helt tät utan att det finns springor i planket så vinden "silas". Givetvis också jätteviktigt att planket fundamenteras ordentligt så det inte viker sig i vinden. Det finns almänna regler gällande plank, minst 4 meter från tomtgräns och max 170 cm högt! Skall man bygga höga plank närmare tomtgräns krävs det påskrift från grannar och byggnadslov...
Om man har en stor platt yta i trädgården kan det vara effektfullt att få upp lite höjd och volym, då kan en fristående vägg vara snyggt.


Nu är det inte långt kvar, snart kan vi njuta utomhus igen. Nästa inlägg handlar om trädgårdens tak!

Ha en skön lördag allihop
Marianne

2 kommentarer:

 1. Ser fram emot att följa din blogg.

  Välkommen också till mig, om du har lust.

  MVH Ann Larås alias "Den passionerade trädgårdsturisten"

  SvaraRadera
 2. Hej Marianne,
  Tack för dina söta kommentarer hos mig!

  Har du besökt Ting ute & inne? När det gäller trädgård är den butiken såååå inspirerande.
  Just nu börjar jag fundera vad jag ska göra åt vårt plank här hemma - måste klä det med något - så det blir lite liv.
  Kram J

  SvaraRadera